close

 • Faithful to my Homeland, the Republic of Poland

   

 • ВЕСТИ

 • 11 ноември 2018

  Свеченост по повод стогодишнината од повторното стекнување независност на Полска

  На 11 ноември 2018 година, на стогодишнината од повторното стекнување независност на Полска, во „Македонската филхармонија“ во Скопје се одржа свечен концерт организиран од страна на Амбасадата на Република Полска во Скопје, Фондацијата „Томислав Зографски“ и „Дирекцијата за култура и уметност на Скопје“. Свеченоста ја отвори амбасадорот на Република Полска во Скопје, Војќех Тиќињски, којшто потсети на околностите, во кои во 1918 година Полска повторно добила место на картата на Европа и светот, и им се заблагодари на сите гости за масовното присуство и за сите честитки за просперитет на Република Полска.

   

  На концертот присуствуваа претставници на Владата на Република Македонија – министерот за финансии Драган Тевдовски и заменик-министерот за животна средина и просторно планирање Јани Макрадули, градоначалникот на Град Скопје - Петре Шилегов, почесниот конзул на Република Полска во Охрид - Коста Костовски, амбасадори на други држави акредитирани во Република Македонија и претставници на дипломатскиот кор, претставници на полската дијаспора, пријатели на нашата Амбасада, како и гости на Фондацијата „Томислав Зографски“ и Градот Скопје.

   

  Во уметничкиот дел настапија Агата Кмак (виолина), Марцин Гужик (пијано) и Ристо Ѓоревски (кларинет) со дела на Јоханес Брамс, Томислав Зографски, Роберт Мучински и Хенрик Вјењавски. Публиката ги награди уметниците со топол аплауз, а од организаторите на концертот добија цвеќе.

  100lecieniepodleglosciSKOPJE
  100lecieniepodleglosciSKOPJE1
  100lecieniepodleglosciSKOPJE2
  100lecieniepodleglosciSKOPJE3
  100lecieniepodleglosciSKOPJE4
  100lecieniepodleglosciSKOPJE5

  Print Print Share: