close

 • Faithful to my Homeland, the Republic of Poland

   

 • АМБАСАДОР

 •  

   

   

   

  ЈАЦЕК МУЛТАНОВСКИ         (JACEK MULTANOWSKI)

   

  Дипломатски ранг:  вонреден и ополномоштен амбасадор

   

   

  Датум и место на раѓање:                8 јануари 1961 г. во Варшава, Полска

   

  Брачна состојба: оженет

   

  Образование:

   

  1986

                         Варшавски Универзитет, магистер по класична филологија

   

   

  Професионално искуство:

   

  1987-1990

  Наставник по латински јазик; вработен во неколку издавачки куќи; аниматор на културни настани

   

  1990-1994

  Раководител на одделението за односи со странство во организацијата „Полска заедница“ (Wspólnota Polska) [Wspólnota Polska е организација регистрирана во Полска, којашто ги анимира и ги поддржува различните активности и иницијативи што ги презема полската дијаспора во сите држави во странство]

   

  1995-2000

  Советник, раководител на конзуларното одделение во Амбасадата на Република Полска во Алмати, Казахстан

   

  2000-2003

  Раководител на секторот за Централна Азија, Министерство за надворешни работи на Република Полска

   

  2003-2004

  Привремен вршител на должностите (chargé d'affaires ad interim) на Република Полска во Грузија, Амбасада на Република Полска во Тбилиси

   

  2004-2008

  Вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Полска во Грузија

   

  2008-2014

  Заменик-директор на секторот за јавна и културна дипломатија, Министерство за надворешни работи на Република Полска

   

  2014-до сега

  Вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Полска во Република Македонија

   

   

   

   

  Странски јазици:

  руски, англиски, француски

   

  Хобија:

  пинг-понг, планинарење, велосипедизам

   

  Print Print Share: